Дальницька громада
Одеська область, Одеський район

БЕЗБАР'ЄРНІСТЬ

Дата: 22.05.2024 10:35
Кількість переглядів: 80

Люди навчилися пристосовуватися. До втоми після різкої зміни часових поясів, до погодних примх і спалахів на сонці, до гучної музики у сусідній квартирі. І якщо в останньому прикладі в наших силах переїхати у затишне місце, то в усіх інших – доведеться працювати з тим, що вже є, і адаптуватися.

Ті самі принципи діють і з просторами. Не завжди ми можемо побудувати щось нове. І тоді вже наявні локації / будівлі доведеться трансформувати у безбар’єрні – це ще називають розумним пристосуванням.

Рецепти на такі випадки зібрані у спеціальному посібнику – Альбомі безбар‘єрних рішень, створеному у межах ініціативи першої леді Олена Зеленська. Вони ж стануть у нагоді, якщо при новому будівництві немає можливості всюди застосувати універсальний дизайн.

Пам’ятаємо, що адаптація не будує безбар’єрні маршрути, а тільки створює можливості для розв’язання локальних проблем. Наприклад:

Приставна рампа до дверного отвору з порогами (в універсальних безбар’єрних рішеннях таких порогів від початку не існує).

Накладне сидіння для дитини на стандартний унітаз (у доступній вбиральні передбачені дитячі унітази).

Додатковий поручень навколо умивальника (у комфортному просторі встановлені умивальники з можливістю опирання).

Розумне пристосування – це вимушене рішення. І користуватися ним варто у критичних ситуаціях, коли немає інших варіантів дотримуватися принципів безбар'єрності.

Проєкт реалізовано Безбар'єрність спільно з Міністерством розвитку громад та територій України у рамках проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконує німецька урядова компанія GIZ Ukraine за фінансування Урядів Німеччини (Посольство Німеччини в Києві / Deutsche Botschaft Kyjiw) та Швейцарії (Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні).

Розробник Альбому – урбан-бюро Big City Lab.

#bezbariernist #безбарєрність #barrierfree

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора