A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дальницька громада
Одеська область, Одеський район

Легальна заробітна плата — гарантія соціального захисту

Дата: 01.09.2023 13:38
Кількість переглядів: 147

Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області нагадує, що згідно ст. 27 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" формула розрахунку пенсій встановлює пряму залежність розміру пенсії від страхового стажу та заробітку, з якого сплачувались внески.

Сьогодні дуже часто трапляється таке, що людина начебто офіційно працевлаштована: одну частину доходу отримує «по-білому» з відрахуванням страхових внесків згідно чинного законодавства, а другу – без сплати соціально-податкових відрахувань (у конверті). Такий нелегальний заробіток не хвилює пересічного громадянина на початку свого трудового шляху. Бо людина отримує зарплату, яка на сьогодні його влаштовує. Але потрібно знати, що це ще не є гарантією високої пенсії. Заробітки, з яких не були сплачені пенсійні внески, не беруться до уваги під час розрахунку розміру пенсії. Лише з наближенням пенсійного віку виникають думки про легальний розмір зарплати, а час вже втрачено безповоротно. От і виходить, що буцімто працювали, а пенсії обмаль або взагалі немає.

Сплата страхових внесків лише з частини реальної заробітної плати суттєво зменшує розмір майбутньої пенсії, і не тільки. Отримуючи частину заробітної плати «у конверті», людина наражає себе на зменшення виплат у разі:

  • конфлікту з роботодавцем;
  • оплати листків тимчасової непрацездатності;
  • реорганізації підприємства (скорочення штату працівників) та постановці на облік в центрі зайнятості;
  • проблеми з отриманням банківських кредитів без нормальної довідки про доходи;
  • недоотримання виплат, пов'язаних з народженням дитини;
  • компенсації при травматизмі.

Шановні громадяни! Не погоджуйтесь на виплату заробітної плати «в конвертах». Працюйте «по-білому»! Дбайте про свою соціальну захищеність та гідну пенсію в майбутньому!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора