Дальницька громада
Одеська область, Одеський район

Повідомлення щодо виявлення охратоксину А в меленій каві з Італії

Дата: 27.07.2023 15:51
Кількість переглядів: 97

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області інформує про отримання інформаційного повідомлення системи RASFF від 18 липня 2023 року № 2023.4690-, стосовно виявлення охратоксину А в меленій каві (виробник: Gruppo Gimoka srl, Trezzano S/N, Італія), що експортувалась з Австрії (оптовик: ТОВ «ТД ГУРМАНДІЗ», вул. Костянтинівська 72, м. Київ, 04080).

Для інформації:
Охратоксин А – органічна сполука, похідна кумарину, мікотоксин з групи охратоксинів, що продукується мікроскопічними пліснявими грибами роду Аспергіл (Aspergillus ochraceus , Aspergillus carbonarius та ін.) і роду Пеніцил (Penicillium verru). Є контамінантом (харчовим забруднювачем),чим є серйозною загрозою для здоров’я та життя людини. Надзвичайно токсичний нейротоксин, потенційний канцероген для людини (група 2B), мутаген, тератоген та має сильну нефро- та гепатотоксичність, імуносупресор, викликає імунодефіцитні стани.

Відповідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу та можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини та письмово інформувати компетентний орган про вжиті заходи.

 У разі виникнення вищезазначеної продукції в обігу, оператори ринку зобов’язані  вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти  можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини  проінформувати  Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області (вул. 7-ма Пересипська, 6, м.Одеса, gu@odesa.consumer.gov.ua, тел. 716-13-01).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора