A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дальницька громада
Одеська область, Одеський район

Щодо повідомлення RASFF № 2023.1260-fup 4 про імпортування з Франції невідповідного харчового продукту (устриці)

Дата: 23.03.2023 10:14
Кількість переглядів: 115

     До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів через систему швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) надійшло повідомлення від 02 березня 2023 року  № 2023.1260-fup 4, стосовно виявлення норовірусу в устрицях (Crassostrea gigas), що експортувалися з Франції (виробник: Les jardins ostréicoles de tatihou, France; пакувальник: Friulpesca SRL, Italy) до України (одержувач: ТзОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна», проспект Петра Григоренка, 43, м. Київ) (додається).

       Невідповідний харчовий продукт може нанести шкоду здоров’ю споживача (Норовірус — це кишкова інфекція, викликана вірусом Норфолк (Норуолк, Norwalk virus), який відноситься до РНК-мікроорганізмів. Норовірусна інфекція відрізняється високою контагіозністю. Вона здатна викликати масштабні епідемії. До неї сприйнятливі всі люди, незалежно від статі та віку. Патоген стійкий до багатьох дезінфекторів, за винятком засобів, що містять хлор. Збудник добре переносить перепади температур, живе на поверхнях близько місяця. До зараження більш схильні маленькі діти, вагітні жінки та люди похилого віку).

       Статтею 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», оператори ринку (суб’єкти господарювання) зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини та негайно письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган, а також про вжиті заходи для запобігання виникненню ризиків для споживача.

            Враховуючи можливість реалізації цієї небезпечної продукції на території регіону, у т.ч. Одеського району Одеської області, просимо вилучити вказаний невідповідний харчовий продукт та проінформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області (вул. 7-ма Пересипська, 6, м.Одеса,gu@odesa.consumer.gov.ua, тел. 716-13-01).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора