A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дальницька громада
Одеська область, Одеський район

БЕЗПЕКА-ПОНАД УСЕ: візит представників Воєводської комендатури Державної пожежної охорони м.Краків до Дальницької сільської ради

Дата: 16.09.2019 14:13
Кількість переглядів: 713

БЕЗПЕКА-ПОНАД УСЕ: візит представників Воєводської комендатури Державної пожежної охорони м.Краків до Дальницької сільської ради.

Наразі в Україні відбувається реформа місцевого самоврядування та децентралізація влади, що передбачає передачу більших повноважень і ресурсів на рівень територіальних громад. Важливою складовою реалізації цієї реформи є гарантування належного рівня безпеки життєдіяльності громадян.  Створення сучасних центрів безпеки громадян на базі об’єднаних територіальних громад – це один із напрямків, який сьогодні впроваджується у громадах.

Тому, першочерговим завданням, яке стоїть перед Дальницькою сільською радою, є розбудова безпечного середовища для створення комфортних умов проживання населення на території об’єднаної територіальної громади.

Планом соціально-економічного розвитку Дальницької сільської ради Овідіопольського району Одеської області на 2018-2020 роки передбачено реалізацію проекту: Будівництво Центру безпеки на території об’єднаної територіальної громади.

10 вересня 2019 року у рамках проекту «Збільшення дієвості реагування українських рятувальних служб на кризові ситуації – етап ІІ» та відповідно до програми «Польська допомога задля розвитку» Дальницьку об’єднану територіальну громаду  за запрошенням Дальницького сільського голови Крутюка С.І. з метою презентації проекту створення власного Центру безпеки громадян на території Дальницької ОТГ, відвідала делегація  представників Воєводської комендатури Державної пожежної охорони м.Краків.

  Делегацію польських пожежних «стражів», яку очолював міський комендант Державної пожежної охорони м.Краків старший бригадир Павел Кнапик,  та представників Центру безпеки селища Авангард привітно зустрічали голова Дальницької сільської ради Сергій Іванович Крутюк, заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Юрій Сергійович Ляшенко та інспектор з питань цивільного захисту Дальницької сільської ради Владислав Леонідович Рогачевський.

Рогачевський В.Л. презентував усім присутнім проект будівництва майбутнього Центру безпеки Дальницької ОТГ. У своїй доповіді зазначив, що одним з пріоритетних завдань Центру безпеки є підсилення заходів щодо забезпечення пожежної та особистої безпеки не тільки мешканців громади, а й туристів, які відвідують громаду, адже в літній період понад 60 туристично-оздоровчих закладів, розташованих на території об’єднаної територіальної громади одночасно можуть приймати більше 10 тисяч осіб з усієї України та з сусідніх держав (Білорусія, Молдова, Польща, Росія тощо). За словами інспектора з питань цивільного захисту, будівництво сучасного Центру безпеки заплановано провести на земельній ділянці, яка розташована в с.Дальник біля Будинку культури,тому що це місце є оптимальним з урахуванням вимог щодо часу прибуття пожежної допомоги (не більше 20 хв.) з моменту отримання повідомлення про пожежу або надзвичайну ситуацію до найвіддаленішого населеного пункту  та враховуючи значну вартість реалізації даного проекту, який є важливим для посилення спроможності територіальної громади, Дальницька сільська рада не має можливості здійснити його лише тільки за кошти сільського бюджету. Громада має велике бажання втілити плани в реальність та сподівається на допомогу від друзів з Європи.    

Обговоренню також підлягала можливість майбутньої співпраці  громад з Малопольського воєводства Республіки Польща та Дальницькою об’єднаною територіальною громадою. Дальницький сільський голова визначив територіальні проблеми (загрози), що впливають на безпекову ситуацію, розповів про готовність органу місцевого самоврядування громади виділяти з місцевого бюджету кошти на впровадження заходів щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та приймати рішення з приводу цього питання.

В свою чергу  представники ОТГ дізналися, що дала децентралізація громадянам у Польщі, де реформа впроваджується вже багато років, і що може стати у нагоді для українських громад. Польські колеги ознайомили усіх зі своїми моделями роботи Центрів безпеки, щоб Дальницька сільська рада змогла обрати найоптимальніший варіант для потреб своєї  громади, проаналізувавши іноземний досвід.

Керівник комунального підприємства Авангардівської ОТГ «Центр безпеки громадян» Валентин Миколайович Перебийносюк розповів про важливість формування у громадах добровільних пожежних бригад, які працюють за принципом швидкого реагування.

У рамках ознайомлювального візиту представники польської делегації також відвідали рятувальні пости, що розташовані вздовж узбережжя Чорного моря на території с.Грибівка.

Підсумовуючи можна зазначити, що зустріч виявилася не лише приємною, а й дуже корисною: поспілкувалися з з колегами, поцікавились досвідом інших ОТГ (українських та закордонних), домовились про подальшу співпрацю з метою обміну досвідом з будівництва та подальшого утримання Центру безпеки в сільській громаді.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора