A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дальницька громада
Одеська область, Одеський район

З першого жовтня в Україні розпочинається осінній призов на строкову службу.

Дата: 24.10.2018 13:28
Кількість переглядів: 840

З першого жовтня в Україні розпочинається осінній призов на строкову службу.

Термін служби для призовників, які не мають вищої освіти, складає 18 місяців. Спеціалісти та магістри служать дещо менше - 12 місяців.

Кого призиватимуть?

На строкову службу призивають чоловіків віком від 20 до 27 років, які не мають права на звільнення або відстрочку від призову.

Призовники, які отримали повістку, зобов'язані прибути в місцевий військовий комісаріат в зазначений термін.

Якщо хлопець призовного віку повістки не отримав, він все одно повинен прийти до військкомату в десятиденний термін з початку призову.

Не з'явитись у комісаріат призовники можуть лише з поважних причин. Це - стихійні лиха, хвороба призовника або смерть його близького родича чи близького родича його дружини.

Хто з призовників має право на відстрочку?

Призовники-годувальники - це зокрема призовники, що мають непрацездатних родичів на утриманні, про яких більше нікому подбати. Призовники, що мають дитину до трьох років, двох і більше неповнолітніх дітей, дитину з інвалідністю, дружину з інвалідністю чи вагітну дружину.

За станом здоров'я - відстрочку терміном на рік отримують ті, кого медкомісія визнала тимчасово непридатними для служби.

Студенти та представники деяких професій - відстрочку на весь термін навчання отримують призовники, що здобувають освіту на денній формі навчання або отримують вчений ступінь. Також відстрочку мають педагогічні і медичні працівники, священнослужителі, сільські, селищні та міські голови, науковці з вченим званням, резервісти та поліцейські.

Підозрювані та підсудні - відстрочку отримують також призовники, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або стосовно яких кримінальна справа розглядається судом.

Своє право на відстрочку призовники мають щороку підтверджувати відповідними документами.

 

 

 

Хто може не служити на строковій службі?

 

  • Хлопці, яким на момент призову вже виповнилось 27 років.
  • Призовники, непридатні до служби за станом здоров'я .
  • Призовники, які вже відслужили за контрактом.
  • Ті, в кого батько, мати, брат чи сестра загинули чи отримали інвалідність під час проходження військової служби.
  • Призовники, які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах.
  • Особи, засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі чи обмеження волі. Навіть якщо їх звільнили від відбування покарання.
  • Призовники, які отримали військові офіцерські звання під час здобуття вищої освіти.

 

Чи можуть строковиків відправляти в АТО?

 

          Сьогодні більшість юнаків, коли чують про строкову службу в армії, бояться того, що їм доведеться бути на лінії фронту. Проте, як заявляють представники Генштабу, юнаки, що будуть призиватися до армії у 2018 році, не будуть допускатися на лінію фронту. Відправляти призовників в АТО строго забороняється українською військовою доктриною, адже там недвозначно сказано, що солдати-строковики не можуть допускатися до військових операцій як на батьківщині, так і закордоном. Звичайно, ті солдати, які добровільно захочуть долучитись до антитерористичної операції на сході України. У такому разі доброволець має пройти попередні учіння і підписати контракт зі ЗСУ лише після їх успішного проходження

Яке покарання за ухилення від служби?

  • Неявка до військкомату без поважних причин - штраф 85-119 гривень.
  • Повторне порушення протягом року збільшує штраф до 170-255 грн.
  • Ухилення від призову карається обмеженням волі на строк до трьох років.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора